Natuurnet uw kennismakelaar 

 

Natuur geen onderwerp tijdens formatie

7 sept 2021

Nergens in Europa staat de natuur zo onder druk als in Nederland. Geruisloos verdwijnen niet alleen zeldzame, maar ook heel gewone planten en dieren uit onze omgeving. Jaar in jaar uit. Vele onderzoeken hebben dit al laten zien. Er gaat buiten in de natuur iets fundamenteel mis, maar in de Haagse binnenkamers ging het de afgelopen tijd niet één keer over natuur. In het verslag van de formatiegesprekken lees je er niks over terug. Niet over de biodiversiteitscrisis, niet over de natuur als oplossing. Landelijke natuur- en milieuorganisaties - waaronder Vogelbescherming - roepen daarom op 7 september in een advertentie in De Volkskrant onderhandelaars op om de volgende fase van de formatie de natuur niet langer te negeren: vergroen het regeerakkoord, maak geen #negeerakkoord.

De crises waar Nederland mee te maken heeft stapelen zich op. De stikstofcrisis, de biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis en vermoedelijk straks ook nog een watercrisis. De afgelopen anderhalf jaar dwong de pandemie ons terug te gaan naar de basis en dat hebben we gezien: natuurgebieden liepen vol, overvol. Het belang van natuur is voor de Nederlander kraakhelder.

Maar de Nederlander kan zelf geen wetten maken, geen natuur aanleggen, niet herstellen of beschermen. Daarvoor is een stevige overheid nodig. Tot nu toe ontbreekt een gedegen natuurbeleid en worden wettelijk vastgelegde doelen niet gehaald. Ook in de bouwstenen voor een regeerakkoord door VVD en D66 staat niets over natuur of biodiversiteit. Natuur- en milieuorganisaties vrezen een ambitieloos ‘negeerakkoord’ waardoor de deplorabele staat waarin onze natuur verkeert verder zal verslechteren.

Natuurherstel sleutel tot ontwikkeling
Ondertussen wordt keer op keer duidelijk dat spoedig natuurherstel nodig is om weer te kunnen bouwen, voor een robuuste transitie van landbouw en om de economie weer van het stikstofslot halen. Dan moet de natuur daadwerkelijk versterkt en beschermd worden. Een nieuw kabinet heeft daarmee de sleutel in handen om Nederland weer op gang te krijgen. Het is tijd dat formerende partijen in Nederland dit niet langer negeren: vergroen het regeerakkoord, maak geen #negeerakoord.

Elf natuur- en milieuorganisaties roepen daarom de onderhandelaars op natuur niet langer te negeren en de natuur en het herstel ervan hoog op de agenda te zetten.