NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Rechter verbiedt blokkade vleesgigant Vion

21 juli 2006

De rechtbank in Den Bosch heeft Milieudefensie vandaag verboden vleesproducent Vion in Boxtel te blokkeren. Naar het oordeel van de rechter was het middel te zwaar. Milieudefensie wilde Vion met de blokkade onder druk zetten om eindelijk iets te doen aan de misstanden bij de teelt van veevoersoja in Brazilië. Milieudefensie kondigde de actie vooraf aan om Vion de kans te geven alsnog met maatregelen te komen en om het bedrijf in staat te stellen de voor die dag geplande veetransporten af te gelasten en zo dierenleed te voorkomen. Milieudefensie beraadt zich nu op andere acties.

Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie is teleurgesteld over de uitspraak: ‘De gemeente Boxtel had ons al toestemming gegeven voor een blokkade. We dachten een sterke zaak te hebben. Helaas heeft de rechtbank anders geoordeeld. Bij dat oordeel leggen we ons natuurlijk neer. We zullen ons nu beraden op andere manieren om Vion tot maatregelen te bewegen. Daar verandert niets aan. Het is de hoogste tijd dat Vion ophoudt met verstoppertje spelen. Als grootste vleesproducent van Europa vormt Vion een belangrijke schakel tussen de teelt van soja en de consument. Vion moet zijn invloed aanwenden om de schade die in het Amazonegebied wordt aangericht aan te pakken.’

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van kap van tropische bossen, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Een groot deel van de soja die Nederland importeert dient als veevoer voor Vionvarkens. Vion Food Group is het grootste slachtbedrijf van Europa en zo’n driekwart van de varkens in Nederland wordt door Vion geslacht.

De ontbossing van het Amazonegebied is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2004 is ruim 26.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit betekent dat er elke dag een natuurgebied groter dan het Nationaal Park Hoge Veluwe tegen de vlakte gaat. Soja is daarmee de belangrijkste bedreiging van het Amazonegebied, op het grootste deel van de nieuwe landbouwgrond wordt dit gewas verbouwd.

Milieudefensie heeft de directie van Vion al ruim een half jaar geleden geïnformeerd over de betrokkenheid bij de sociale en ecologische misère in het Amazonegebied. Het bedrijf heeft tot nu toe echter geen enkele concrete toezegging willen doen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet