NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vleesgigant Vion wil met rechtszaak blokkade ontlopen

18 juli 2006

Op vrijdagochtend 21 juli dient bij de rechtbank in Den Bosch een kort geding van de Vion Food Group tegen Milieudefensie. Het slachtbedrijf hoopt zo te voorkomen dat Milieudefensie op dinsdag 25 juli zijn slachterij in Boxtel blokkeert. Milieudefensie wil dat het bedrijf eindelijk stappen zet om misstanden bij de teelt van veevoersoja in Brazilië uit te bannen. De gemeente Boxtel heeft toestemming voor de blokkade gegeven.

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie en ontwikkelingsorganisatie Cordaid dat Nederland op grote schaal Braziliaanse soja importeert uit gebieden waar sprake is van kap van tropische bossen, illegale landonteigening en zelfs slavernij. Een groot deel van de soja die Nederland importeert dient als veevoer voor Vionvarkens. Vion Food Group is het grootste slachtbedrijf van Europa en zo’n driekwart procent van de varkens in Nederland wordt door Vion geslacht.

In plaats van haar verantwoordelijkheid te onderkennen, wil het bedrijf nu de rechter de actie laten verbieden. Van Eck: ‘De hinder van de blokkade staat in geen verhouding tot de schade die in het Amazonegebied wordt aangericht. Het is de hoogste tijd dat Vion zich dáár druk om gaat maken.’ De gemeente Boxtel heeft inmiddels toestemming gegeven om de slachterij in Boxtel te blokkeren op dinsdag 25 juli van zeven uur ’s ochtends tot een uur ’s middags.

De ontbossing van het Amazonegebied is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2004 is ruim 26.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit betekent dat er elke dag een natuurgebied groter dan het Nationaal Park Hoge Veluwe tegen de vlakte gaat. Soja is daarmee de belangrijkste bedreiging van het Amazonegebied, op het grootste deel van de nieuwe landbouwgrond wordt dit gewas verbouwd. Milieudefensie heeft de directie van Vion al ruim een half jaar geleden geďnformeerd over de betrokkenheid bij de sociale en ecologische misčre in het Amazonegebied. Het bedrijf heeft tot nu toe echter geen enkele toezegging willen doen. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: ‘Vion houdt zich ziende blind en horende doof. De blokkade is nodig om duidelijk te maken dat het bedrijf niet langer verstoppertje mag spelen.’

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet