NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Inspectie-onderzoek naar bestrijding eikenprocessierups

11 mei 2006

De VROM-Inspectie start volgende week een onderzoek naar de bestrijding van de eikenprocessierups. De inspectie controleert de naleving van de verplichte voorzorgsmaatregelen, het type bestrijdingsmiddel en of omwonenden van tevoren zijn ge´nformeerd.

Aanleiding voor het onderzoek is een aantal voorvallen in 2005. Toen zijn bij het spuiten van bestrijdingsmiddelen tegen de processierups een paard en een schaap overleden en is een aantal dieren is ziek geworden. Ook heeft een voorbijganger geklaagd over ge´rriteerde ogen.

In mei, juni en juli veroorzaakt de behaarde eikenprocessierups overlast in Zuid- en Midden-Nederland. 's Nachts gaan de rupsen samen - in processie - op zoek naar voedsel in de vorm van eikenbladeren. De haren van de rups veroorzaken jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen. Tussen eind april en medio mei spuiten diverse groenbeheerders biologische of chemische bestrijdingsmiddelen om de eikenprocessierups te verdelgen.

De controles vinden plaats in samenwerking met de afdeling Medische Milieukunde van de GGD'en, de Arbeidsinspectie (Ministerie van SZW), de Algemene Inspectie Dienst (Ministerie van LNV) en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Het RIVM zorgt voor de monsterneming en analyse.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet