NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuurtaakstelling voor 2005 in Noord-Holland gehaald

25 april 2006

De provincie Noord-Holland heeft haar natuurtaakstelling voor 2005 ruimschoots gehaald. Meer dan 700 ha natuur en meer natuurwegen zijn in 2005 gerealiseerd. De doelstelling was 550 ha. In totaal wil de provincie in 2018 13.000 ha extra natuur en 600 km verbindingszones hebben gerealiseerd. Al deze extra ruimte is nodig voor dieren en planten om te (over)leven. Daarnaast profiteert ook de recreant omdat er vaak tegelijkertijd wandel- en fietspaden worden aangelegd.

Natuurbeheer
Het afgelopen jaar heeft de provincie met succes ingezet op het natuurbeheer door particulieren. Bij de speciale infolijn kunnen particulieren terecht voor informatie, subsidieaanvragen en advies. Van de 702 ha is 350 ha gerealiseerd omdat particulieren hun grond anders laten begrazen, vogelnesten beschermen of bijvoorbeeld een poel aanleggen.

Natuurgebieden
In 2005 is er 352 ha nieuwe natuur in Noord-Holland ingericht en overgedragen aan een natuurbeherende organisatie. Deze gronden zijn hiervoor eerst speciaal aangekocht. Het voormalige terrein van vliegveld Bergen (ca. 100 ha) is hierbij zelfs nog niet meegerekend. Dit terrein is al wel aangekocht maar nog niet ingericht voor natuur.

Natuurverbindingen
In 2005 is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld voor de realisatie van de langste natte natuurverbinding in Nederland, die loopt tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. De natuurverbinding zal worden uitgevoerd in combinatie met de reconstructie van de provinciale weg. Een andere grote natuurbrug -die onder andere een provinciale weg en een spoorlijn overspant- is de Natuurbrug Zanderij Crailoo, die met 800 meter de langste van Europa is. Koningin Beatrix verricht op 3 mei aanstaande de officiŽle opening.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet