NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Financieel steuntje in de rug voor aardkundige monumenten

10 april 2006

De beheerders van de 17 aardkundige monumenten in Noord-Holland kunnen een financiŽle bijdrage ontvangen voor beheer en onderhoud van het monument. Gedeputeerde Albert Moens meldde dit -op 6 april- tijdens de onthulling van het 6e aardkundige monument; het paraboolduin 'De Bruid van Haarlem'. FinanciŽle steun Aardkundige monumenten zijn zo bijzonder omdat ze iets vertellen over het landschap en de ontstaanswijze. Zo bijzonder dat de provincie Noord-Holland deze monumenten wil beschermen en behouden. De ruimtelijke bescherming is geregeld via de Streekplannen en de Provinciale Milieuverordening. Gedeputeerde Albert Moens kon vertellen dat de provincie ook een financieel steuntje in de rug wil geven aan het behoud van de monumenten. Jaarlijks komt er maximaal 10.000 euro beschikbaar voor het beheer en onderhoud van aardkundige monumenten. Beheerders kunnen een aanvraag indienen op basis van een beheer- en inrichtingsplan.

Wandelen
Om iedereen dit aardkundig monument zelf te laten ontdekken en er van te laten genieten is een speciale wandelroute en een brochure verkrijgbaar, op te vragen bij het bezoekerscentrum, de Zandwaaier, van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK) in Bloemendaal. Binnenkort zullen via het NPZK speciale excursies te reserveren zijn.

Paraboolduin
Het NPZK is een gebied met jonge duinen, strandvlakten en oude duinen. Uniek voor Nederland ťn Europa. 'De Bruid van Haarlem' is een mooi voorbeeld van een 'paraboolduin'. Dit is een U-vormig duin, waaruit het hele duingebied is opgebouwd. Bijzonder aan de Bruid van Haarlem is dat het weer stuift en in beweging is gekomen. Door het afplaggen van de vallei en de invloed van wind, zand en water ontstond weer een echt wandelend duin. Afhankelijk van wind en neerslag zal het duin zich gemiddeld 5 meter per jaar kunnen verplaatsen. 'De Bruid van Haarlem' staat symbool voor het gebied dat de provincie Noord-Holland als aardkundig monument heeft aangewezen. Het duingebied is een van de 17 aardkundige monumenten in Noord-Holland.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet