NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Shell moet van rechtbank Nigeria stoppen met affakkelen gas

11 april 2006

Het federale hooggerechtshof in Nigeria oordeelde vandaag dat Shell uiterlijk in april 2007 moet stoppen met het affakkelen van gas. Samen met andere oliemaatschappijen was Shell in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van een lagere rechtbank die vorig jaar tot hetzelfde oordeel was gekomen. Het management van Shell en de Nigeriaanse minister van Oliezaken moeten op 31 mei persoonlijk voor de rechter verschijnen om aan te geven hoe ze het affakkelen gaan stoppen.

'Dit is een overwining voor de overwegend arme bevolking die in de Niger Delta woont en dagelijks te kampen heeft met vervuiling als gevolg van het affakkelen.' aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie.

Een lagere Nigeriaanse rechtbank bepaalde op 14 november 2005 dat het affakkelen ernstige schade aan mens en milieu toebrengt en dat oliemaatschappijen als Shell moeten stoppen met het affakkelen van gas in de Niger Delta. Het bedrijf weigert dat en wil doorgaan tot 2009. Volgens het hof zijn deze praktijken in strijd met bepalingen uit de grondwet. 'Het is hoog tijd dat ook Shell zich aan de wet houdt,' aldus Van Schaik.

In de Niger Delta branden dag en nacht gigantische fakkels, vaak vlakbij bewoond gebied. Door de giftige gassen die vrijkomen hebben lokale gemeenschappen veel vaker te maken met longaandoeningen en ademhalingsproblemen. De uitstoot veroorzaakt het land in zijn eentje meer broeikasgassen dan alle sub-saharalanden samen.

Dominee Nnimmo Bassey van ERA, de Nigeriaanse zusterorganisatie van Milieudefensie: 'Rechters hebben nu twee keer tegen de oliemaatschappijen uitgesproken dat ze moeten stoppen met hun schadelijke en vervuilende activiteiten. We gaan er van uit dat het vonnis wordt gerespecteerd.'

Begin maart van dit jaar bepaalde de rechter in een andere zaak dat Shell 1,5 miljard euro moet betalen aan de Zuid-Delta Ijaw-gemeenschappen ter compensatie voor de milieuvervuiling in de Delta. Het Nigeriaanse parlement besloot al in Augustus 2004 dat Shell het genoemde bedrag moest betalen, maar de oliemaatschappij weigerde daaraan te voldoen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet