NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Europese Unie toont zwakke knieŽn met landbouwgif

24 januari 2006

De Europese Unie is van plan om deze week nog het gebruik van acht zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen goed te keuren. Enkele maanden geleden heeft de Europese Commissie juist nog aan bedrijven als Bayer en BASF gemeld deze gifstoffen te willen verbieden. De industrie heeft dus met een succesvolle lobby gereageerd. Milieudefensie roept daarom burgers op nu in actie te komen. Via de website www.weetwatjeeet.nl kunnen protestmails worden verstuurd.

Milieudefensie is verbolgen over de zwakke knieŽn van de Europese Commissie. De gevaren van de acht soorten landbouwgif staan helder benoemd in een rapport van de Europese Unie uit augustus 2005. Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel bij Milieudefensie: 'Kennelijk tellen de belangen van de industrie in Brussel het zwaarst, ten koste van gezondheid en milieu. We moeten ons dit niet door de strot laten duwen.'

De gifstoffen azinphos-methyl, carbendazim, dinocap, fenarimol, flusilazole, methamidophos, procymidone en vinclozolin dreigen eind deze week goed te worden gekeurd voor gebruik in heel Europa. Dit besluit zal niet zonder gevolgen blijven. Zo kan azinphos-methyl voor consumenten leiden tot schade aan het zenuwstelsel. Carbendazim, procymidone en vinclozolin zijn kankerverwekkend. Ook kunnen diverse van deze stoffen tot verstoring van het hormoonstelsel leiden. Deze stoffen zijn ook gevaarlijk voor vogels, zoogdieren en vissen.

Milieuorganisaties zetten zich in verschillende landen in om het tij te keren. In Nederland roept Milieudefensie zoveel mogelijk burgers op om op korte termijn een digitaal protest in te dienen. Via de website www.weetwatjeeet.nl kan rechtstreeks een protestmail naar de Europese Unie worden verstuurd.  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet