NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Boeren voor natuur in Amerdiep

4 november 2005

Acht boeren in het beekdal van het Amerdiep, de bovenloop van de Drentsche Aa, hebben de handen ineengeslagen en plannen ontwikkeld, waarbij bedrijfseconomie, natuur en landschap 'in balans' zijn. Gedeputeerde Ali Edelenbosch (PvdA) nam in Ekehaar het eerste exemplaar van een brochure in ontvangst, waarin het project 'Boeren voor Natuur in het Amerdiep' wordt uiteengezet. De groep boeren van de Agrarische Vereniging Meander werkt in het project samen met LTO Noord Projecten en het kennisinstituut voor groene ruimte Alterra.

De groep agrariŽrs bestaat uit zes melkveehouders, een vleesveehouder en een akkerbouwer en hebben uiteenlopende ideeŽn over de toekomst van hun bedrijfsvoering. Over ťťn ding zijn ze het eens: ze zijn allemaal bereid om aanzienlijk te investeren in hun bedrijf om zo de maatschappelijk gewenste functies te kunnen realiseren voor een periode van minimaal dertig jaar. Gedeputeerde Edelenbosch prees de inspanningen van de acht boeren, die voortkomen uit overtuiging en doorzettingsvermogen. Volgens haar straalt het project ook visie uit, die voortkomt uit de wens om met voortvarendheid de balans te verbeteren tussen een duurzame, agrarische bedrijfsvoering en de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten. "Als provincie zien we het belang van boeren in het onderhoud en verbetering van het landschap en de natuur rondom de bedrijven. Dat daarvoor betaald moet worden lijkt ons logisch. We zoeken actief naar mogelijkheden om groene diensten echt te kunnen inzetten", aldus de gedeputeerde.

De projectgroep ziet de brochure als een 'openingsbod' aan de partners in het gebied, dat moet leiden tot meer initiatieven.

De presentatie van de plannen vond plaats tijdens een internationale bijeenkomst van het Europese project 'Farmers for Nature', deel uitmakend van het Interreg IIIB-North Sea Programma. Partners in dit project zijn de provincies Frysl‚n en Drenthe, het Duitse Weser-Ems, de Britse gebieden East England en de Shetland Eilanden, Telemark in Noorwegen en het Belgische West-Vlaanderen. Dat de plannen juist op deze bijeenkomst worden ontvouwd, is niet toevallig en volgens Edelenbosch zelfs verstandig. "De uitdaging van het zoeken naar vormen, waarin rendabele landbouw samengaat met natuur, landschap en cultuur, wordt ook elders opgepakt. Profiteren van de kennis en ervaringen van anderen, kan nieuwe mogelijkheden in beeld brengen. "  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet