NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Kunstwerk LEAVES is haar tocht over de Nederlandse rivieren begonnen

19 september 2005

Gouden blad dobbert vanaf vandaag op de golven van Waal, Nederrijn, Lek, Vecht, IJ naar tentoonstelling Wereld Natuur Kunst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Maandagmorgen 19 september hebben tientallen kinderen in natuurgebied De Gelderse Poort een gouden blad te water gelaten, zodat dit door rivieren dwars door Nederland kan worden meegevoerd. Het kunstwerk LEAVES toont het spanningsveld tussen de natuur als beeld en de werkelijke - levende en vergankelijke natuur. Eťn groots gouden blad staat steriel en onaanraakbaar op de tentoonstelling Wereld Natuur Kunst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Een tweede blad stroomt vanaf vandaag - getekend door zand, water en tijd - op de golven van rivieren naar De Nieuwe Kerk toe. Tijdens haar tocht over de rivieren zal dit tweede blad op diverse plaatsen in ons land door kinderen worden ontmoet en begeleid. Dinsdagmiddag ontvangen kinderen samen met de boswachter van Staatsbosbebeer het blad in Culemborg en woensdagmorgen gebeurt hetzelfde in Tienhoven. Donderdag komt het blad aan in Amsterdam waar het naast het eerste blad geplaatst zal worden.

Educatie
Tientallen schoolkinderen zullen, samen met boswachters van Staatsbosbeheer, vanuit de natuurgebieden langs de route het blad omtmoeten en begeleiden. Bij het kunstproject is een gerelateerd lespakket ontwikkeld. Centraal staat het thema 'loslaten in de natuur'. De essentie van het kunstwerk zit al in de titel: het Engelse woord LEAVES betekent zowel 'Loslaten' als 'Boombladen'. Loslaten is een essentieel onderdeel van iedere natuurlijke kringloop. Boombladen en zaden vallen niet voor niets, en de rivier neemt alles mee om het later weer aan land te laten spoelen. Als we de natuur in zijn 'levende realiteit' willen zien, zullen we uiteindelijk ieder ideaalbeeld en denkbeeld van de natuur moeten loslaten.

Wereld Natuur Kunst en Staatsbosbeheer
Tot 23 oktober 2005 brengt Staatsbosbeheer in samenwerking met De Nieuwe Kerk in Amsterdam de grote tentoonstelling Wereld Natuur Kunst over de natuur in de kunst. Door middel van zo'n 175 objecten uit vele toonaangevende musea en particuliere collecties wordt het natuurbeeld van vier wereldculturen getoond: van het Westen, de islam, het Oosten en de inheemse volkeren. Initiatiefnemer Staatsbosbeheer wil de natuur 'naar de stad brengen', niet alleen om bezoekers te laten genieten, maar vooral ook om duidelijk te maken dat ieder mens een beeld van de natuur heeft dat door de eigen cultuur wordt bepaald. Het kunstwerk LEAVES, een initiatief van Stichting wAarde, wil aantonen dat de natuur zich nimmer in beelden zal laten vangen. 'LEAVES leaves it to nature'.

Stichting wAarde: kunst- en participatie
Stichting wAarde is een organisatie die zich ten doel stelt de betrokkenheid van mensen bij natuur te versterken. Zij werkt graag samen met professionele kunstenaars, omdat deze als geen ander mensen in staat stellen met een frisse blik (en vanuit vaak onverwachte invalshoeken) van natuur en landschap te genieten. Stichting wAarde is initiatiefnemer van een reeks kunst- en participatieprogramma 'Zienswijzen&Ogenblikken' waarvan LEAVES een mooi voorbeeld is. FinanciŽle ondersteuning aan deze reeks wordt verleend door het VSBfonds.

Over de kunstenaar
Cornelia Bruinewoud maakt zowel schilderijen als ruimtelijk werk. Haar kunstwerken zijn meestal 'ervaringen van een landschap'. Ervaringen waarbinnen de tijd of juist tijdloosheid van een bepaald gebied nadrukkelijk aanwezig is. Vergankelijkheid tegenover bijna eeuwigheid. De steile hoogte van een rots die ongenaakbaar staat te staan, terwijl wij mensen geboren worden krioelen en sterven. Verstild en versteend - en tegelijkertijd - 'travelling through time'. Naast projecten in opdracht voor diverse organisaties in Nederland, maakt Cornelia Bruinewoud vrij werk en exposeert zij in binnen- en buitenland (o.a. Antwerpen, Parijs, Nairobi, Bialowieza).
 

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet