NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Vijf sterren voor Geul- en Gulpdal en voor Drentsche Aa

16 augustus 2005

Het Geul- en Gulpdal is door Natuur en Milieu uitgeroepen tot vijf-sterrenlandschap. Burgemeesters en wethouders van de vier gemeenten langs Geul en Gulp hebben van-ochtend een bord met vijf sterren geplaatst in Camerig, een klein dorpje dat uitkijkt over het Geuldal.

Het Geul- en Gulpdal is één van de twee toplandschappen in Nederland. Het kreeg sterren voor belevingswaarde, voor ecologische waarde, voor cultuurhistorische waarden, voor mogelijkheden voor (natuur)recreatie en voor het unieke karakter van het gebied.

De bestuurders ontvingen ook de eerste exemplaren van Mooi Land, de landschapsgids waarin Natuur en Milieu één, twee, drie, vier en in twee gevallen vijf sterren geeft aan vijftig daarin besproken landschappen. Naast het Gulp- en Geuldal kreeg ook de Drentsche Aa vijf sterren van Natuur en Milieu. Woold en Haart bij Winterswijk, de Hoge Veluwe, het Dwingelderveld en de Weerribben zijn enkele van de gebieden die werden beloond met vier sterren. De sterren zijn toegekend door een onafhankelijke inspectie.

Met Mooi Land en de sterren voor landschappen wil Natuur en Milieu discussie op gang brengen over de kwaliteit van het Nederlandse landschap. 'Een mooie leefomgeving is immers geen luxe-artikel', stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. 'We hopen dat er binnen enkele jaren minstens vier vijf-sterrengebieden zullen zijn.' Om dat te bereiken is volgens Natuur en Milieu extra geld voor landschapsbeheer nodig. De Rijk: 'We willen ook graag scherpere regels tegen geluidsoverlast en tegen verrommeling van het landschap.'  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet