NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Greenpeace behaalt eerste succes in Finland

10 maart 2005

Binnen een week na de start van de Greenpeacecampagne in de Finse oerbossen heeft de milieuorganisatie een eerste succes behaald. Houtkapbedrijven Stora Enso en Metsähallitus hebben besloten de kap stop te zetten in Nellim. Dat is één van de gebieden die waardevol zijn voor de Sámi rendierherders om hun rendieren te laten grazen. De actievoerders zijn blij met het succes, maar zolang geen concrete afspraken zijn gemaakt blijven zij zich grote zorgen maken over de vernietiging van de resterende laatste stukken Europees oerbos in Noord-Lapland.

Deze eeuwenoude bossen zijn essentieel voor vele bedreigde dieren en planten. Zij zijn afhankelijk van de rijke biodiversiteit in deze eeuwenoude oerbossen en kunnen niet leven in de eentonige productiebossen die ervoor in de plaats komen. Ook de inheemse bevolking, de Sámi, is afhankelijk van deze laatste resten oerbos vanwege het voedsel voor hun rendieren. Hout uit deze bossen wordt gebruikt voor het vervaardigen van enveloppen, kopieerpapier en wc-papier. Houtkap kan voldoende plaatsvinden in productiebos. Greenpeace blijft strijden voor deze oerbossen, tot de Finse overheid en de bedrijven het belang van deze oerbossen onderkennen en de kap stopt.

Het gesprek tussen houtkapbedrijven en de Sámi rendierherders zal eind maart plaatsvinden. Tot die tijd zal Metsähalittus niet kappen in Nellim. Dit betekent echter geen formeel moratorium. Eerder zijn gesprekken tussen deze partijen op niets uitgelopen, omdat de kap gewoon doorging.

Actievoerders van Greenpeace, waaronder enkele Nederlanders, verblijven sinds een week in Sámi tenten en bewoonbaar gemaakte containers bij temperaturen tot -15 graden. De vrijwilligers zijn samen met de Sámi begonnen met het afbakenen van alle bosgebieden die beschermd moeten worden. Daarnaast observeren ze de kapactiviteiten en houden waar nodig de kap tegen. Greenpeace en de Sámi vragen om een moratorium op de kap in de oerbossen, tot de Sámi, de overheid en de houtsector gezamenlijk tot een oplossing zijn gekomen voor deze gebieden.

De houtkappers zijn in de tegenaanval gegaan. Zij hebben opgeroepen tot een boycotactie van het rendiervlees van de Sámi herders. "Het is jammer dat het zo gespeeld wordt," zegt bossencampaigner Hilde Stroot. "Greenpeace is niet tegen houtkap, maar tegen de kap in deze laatste stukken Europees oerbos."

De komende weken staan nog tal van activiteiten op het programma. Zo zullen schrijvers naar het gebied afreizen en zullen ook in Nederland activiteiten plaatsvinden. Greenpeace gaat grote verkopers van papier, zoals uitgevers, Multicopy, Hema en V&D om een inkoopbeleid vragen dat garandeert dat niet uit oerbos wordt gewonnen.  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet