NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuurmonumenten 'mordicus' tegen snelweg bij Naardermeer

18 januari 2005

Natuurmonumenten zal zich op alle mogelijke manieren verzetten een snelweg langs het Naardermeer. Dat stelde algemeen directeur Jan Jaap de Graeff op 18 januari bij de uitreiking van het Europees Diploma voor het beheer voor het Naardermeer, het eerste natuurgebied dat Natuurmonumenten honderd jaar geleden aankocht. Het diploma is toegekend door de Raad van Europa.

Onverenigbaar
Ook professor Eckhart Kuijken, die een beoordeling van het Naardermeer maakte voor de Raad van Europa, was stellig. "Als de Nederlandse overheid besluit een snelweg langs de rand van het Naardermeer aan te leggen, wordt het diploma bij de volgende inspectie over vijf jaar weer ingetrokken. Den Haag heeft de aanvraag ingediend om het diploma toe te kennen voor de prachtige natuurwaarden die zijn gerealiseerd. Dan kun je niet tegelijkertijd ontwikkelingen in gang zetten die daarmee onverenigbaar zijn. Men kan niet met de ene hand iets moois maken om het vervolgens met de andere weer af te breken."

Convenant De Uitweg
In het najaar sloten provincies, gemeenten, bedrijfsleven en natuurorganisaties een convenant, genaamd De Uitweg, waarin ze uitspraken dat er geen weg langs het Naardermeer moet komen om de A6 en de A9 te verbinden. De toename van de verkeersstromen tussen Almere en Schiphol moet volgens de partijen opgevangen worden met capaciteitsuitbreiding van de bestaande infrastructuur. Ondanks deze brede overeenstemming is de weg langs het Naardermeer voor Den Haag nog steeds een reŽle mogelijkheid.

Michelin-ster houden
"Wij zijn mordicus tegen die weg", aldus De Graeff. "Er valt met ons niet over te praten. We hebben nu Europese erkenning voor de kwaliteit van het Naardermeer. Daar is vele jaren door vele partijen heel hard aan gewerkt. De Michelin-ster voor natuurbeheer die we nu hebben gekregen, willen we houden. We hebben ons gebonden aan De Uitweg. Dat blijven we doen." Vijftig gebieden Het Europees Diploma voor Beschermde Gebieden geldt voor vijf jaar. De Raad van Europa oordeelt dan opnieuw over de toekenning. De raad neemt het diploma weer in als het niet meer aan de criteria voldoet. Zo'n vijftig Europese gebieden zijn in het bezit van het diploma. Het Naardermeer is het vierde gebied in Nederland dat de onderscheiding heeft gekregen. Kijk voor meer informatie over The European Diploma of Protected Areas op de website van de Raad van Europa.
 

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet